Voor het eerst gebruikmaken van een kweektafel

26mrt - door pm-admin - 0 - Over Tuincentrum

Steeds meer mensen spelen met het idee om zelf aan de slag te gaan met het oogsten van verse groenten en kruiden. Niet zelden kijkt men daarvoor in de richting van een kweekbak of een zogenaamde kweektafel. Ook met slechts een beperkte ervaring is het mogelijk om aan de slag te gaan met een zogenaamde moestuinbak. Zou jij ook graag thuis je eigen groentjes of kruiden willen oogsten? Kijk je daarvoor in de richting van het aanleggen van een eigen kweektafel? In dat geval is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de informatie welke is terug te vinden hier op deze pagina.

Met welke groenten start je in je eigen kweektafel?

Op het ogenblik dat je voor het eerst aan de slag gaat met je eigen kweektafel spreekt het voor zich dat je zal willen kiezen voor groenten die relatief eenvoudig te oogsten zijn. Het gaat hierbij in eerste instantie om sla en courgette, maar wat bovendien ook te denken van wortelen en radijzen, spinazie en snijbiet? Deze groenten staan er om bekend bijzonder weinig aandacht te vereisen. Het enige wat je moet doen is ze tijdig water geven. Door deze groenten en kruiden in je kweektafel te oogsten spreekt het dan ook voor zich dat de kans op een mislukte oogst echt bijzonder klein is.

 Wat is het beste zaaimoment voor jouw groenten?

Ook in een kweektafel spreekt het voor zich dat er rekening moet worden gehouden met het beste zaaimoment. Wat het beste zaaimoment precies is verschilt in de praktijk sterk per groente. Het wordt algemeen gezien steeds aangeraden om rekening te houden met het zaai-advies welke wordt gegeven op de verpakking van het zaad waar gebruik van wordt gemaakt. Dit gezegd zijnde betreft het hier echter een richtlijn en dus geen concreet advies. Mede omwille van deze reden is het ook altijd belangrijk om je te verdiepen in de actuele weersinformatie die wordt gegeven. Verwacht men koudere temperaturen dan normaal voor de periode van het jaar? In dat geval kan het mogelijks interessant zijn om het zaaien in je kweektafel nog even uit te stellen.

Zorg voor een goede voorbereiding van de grond

Een belangrijke tip voor het moment waarop je aan de slag wil gaan met een eigen kweektafel heeft betrekking tot het goed voorbereiden van de grond die er in terug te vinden is. De grond mag bijvoorbeeld niet te vochtig zijn. Daarnaast spreekt het voor zich dat ze ook niet mag bevroren zijn. Is dat wel het geval? Dan zal er vastgesteld kunnen worden dat de zaadjes daardoor niet goed zullen kiemen. Het is sterk aan te raden om de bovenlaag van de grond in je kweektafel goed om te harken en vervolgens de grond te egaliseren.

Drie extra tips voor beginnen met je eigen kweektafel

Ga je voor het eerst aan de slag met je eigen kweektafel? In dat geval zijn er ook nog enkele andere tips waar je rekening mee zal willen houden. Wij hebben alvast nog drie tips op een rijtje gezet die erg interessant kunnen zijn voor mensen die voor het eerst aan de slag gaan met het oogsten van groenten en kruiden door middel van hun eigen kweektafel.

  1. Begin klein en zorg voor een overzichtelijke indeling van de kweektafel;
  2. Beperk de hoeveelheid aan water die je aan je groenten geeft, teveel is nooit goed;
  3. Bescherm de planten in de kweektafel met behulp van clotches of een broeikap;

Deze laatste tip geldt uiteraard uitsluitend voor het moment waarop er sprake is van onverwachte nachtvorst. Op deze manier realiseer je een optimale bescherming voor de groenten en de kruiden die in je kweektafel zijn terug te vinden.