Is je tuin verzekerbaar?

15nov - door pm-admin - 0 - Over Tuincentrum

Je tuin is iets kostbaars. Je eigen bloed, zweet en tranen zitten erin verwerkt. De bomen en planten zijn allemaal door jou gepland en het zou dan ook zonde zijn als daar iets mee gebeurd. De lente is het seizoen dat we weer lekker met zijn allen buiten kunnen gaan zitten en langzaam aan de barbecue weer kunnen aansteken. Echter, is het ook het seizoen van rukwinden en vogelnesten die in de dakgoot zitten wat voor lekkage zorgt. Om je goed voor te bereiden op dit seizoen, kun je de tuin verzekeren tegen dergelijke ongevallen. Hoe je dit dan precies doet? We geven hieronder een kort overzicht.

Kan je een tuin verzekeren?

Het antwoord is ja. Je zou er wellicht niet zo snel over nadenken, maar het kan een hele uitkomst bieden. Schade aan je tuin door middel van harde winden of andere ongevallen is geen pretje. De kosten die hieraan verbonden zijn om alles te repareren kunnen soms hoog oplopen. Toch zijn de onderdelen van een tuin niet allemaal gedekt in één verzekering.

Het tuinhuis

Bijgebouwen schuren of tuinhuisjes die zich in de tuin bevinden, worden gezien als onderdeel van de woning. Het staat namelijk op hetzelfde perceel. Om het tuinhuis te beschermen tegen schade heb je in principe aan de opstalverzekering die je voor je woning hebt afgesloten genoeg. Zowel de woning als het tuinhuis is nu beschermt tegen schade door middel van brand of storm. Mocht er schade optreden door eigen toedoen of door het toedoen van iemand anders? Dan dien je een allrisk verzekering af te sluiten. Hierin zijn schuttingen vaak ook mee verzekert, maar niet altijd. Kijk hier dan ook nog even goed naar.

Losse elementen

Naast een tuinhuis bestaat je tuin uit allerlei losse elementen. Zo kan je tuin bestaan uit een mooi terras waar in de zomer en lente maanden lekker op gebarbecued wordt. Daarnaast kun je in de tuin bomen, planten en struiken gepland hebben die je tuin meer diepgang geven. Tot slot, heb je dan ook nog de tuinmeubels die in de mooie maanden buiten staan, maar in de koude maanden in het tuinhuis worden geplaatst. Dit zijn allemaal losse onderdelen in je tuin. Omdat deze elementen verplaatsbaar zijn, vallen ze niet onder de opstalverzekering. Hiervoor dien je een inboedelverzekering af te sluiten. Het voordeel hiervan is dat zowel de inboedel van je woning als de inboedel van je tuin allemaal in één keer is verzekert. Het brengt dus geen extra kosten met zich mee.

Verzekering is geen garantie

Desondanks wordt niet alle schade aan planten en tuinmeubilair vergoed. Schade die ontstaan is door een hevige hagelbui wordt niet vergoed. Dit valt onder weersomstandigheden en is nooit gedekt bij een inboedel. Zorg dan ook dat je de tuinmeubelen voor een hoosbui op tijd naar binnen zet om schade hieraan in ieder geval te voorkomen.