Gewasbescherming

25mrt - door pm-admin - 0 - Over Tuincentrum

Om de ontwikkeling van een gewas te waarborgen, dienen vaak een aantal maatregelen genomen te worden. Die maatregelen samen wordt ook wel gewasbescherming genoemd. In negen van de tien gevallen gaat het om de bestrijding van niet gewenste plantengroei en plantenziekten. Ondertussen zijn er steeds meer middelen om gewassen mee te beschermen. Ook het arsenaal aan machines om op de beste wijze aan gewasbescherming te kunnen doen, wordt steeds groter. Over de gebruikte bestrijdingsmiddelen is overigens nog wel eens discussie, hieronder lees je daar meer over.

Gewasbescherming voor een gezonder gewas

Gewasbescherming moet zorgen voor een gezonder gewas voor met name de tuinbouw. De gewasbescherming kan uitgevoerd worden op standaard machines, tegenwoordig kunnen de machines echter ook op maat worden gemaakt. Als we kijken naar de machines die ingezet worden om gewassen te beschermen, dan hebben we het met name over spuitapparatuur. Zo kunnen de juiste middelen in de juiste hoeveelheid worden toegediend.

Spuitwagens voor gewasbescherming met tanks tot wel tweeduizend liter

De spuitwagen bijvoorbeeld, lijkt speciaal ontworpen om aan gewasbescherming te doen. De wagens kunnen beschikken over een tank voor liefst 2000 liter en zijn daardoor uitermate geschikt voor de grotere oppervlakken. De spuitwagen wordt binnen en buiten gebruikt en doorgaans rijdt de wagen op een benzine- of een elektromotor. Voorop vindt u een membraan of een plunjerpomp. Met de membraanpomp kan de wat dikkere vloeistof gespoten worden, in de vorm van bijvoorbeeld krijt. Met de plunjerpomp kunt u met hogere druk werken, ideaal om de verschillende beschermingsmiddelen toe te dienen dus.

Ook met de spuitbomen en spuitmasten én de speedcleaner kunt u prima uw gewas beschermen

Gaat u het allemaal niet snel genoeg met het beschermen van de gewassen, dan kunt u ook gebruik maken van een speedcleaner. Deze reinigingsmachine kan over een capaciteit van tot wel 30 liter per minuut beschikken. Dit terwijl er met wel 200 bar aan druk gewerkt kan worden. Het is vooral afhankelijk van de situatie wat de manier is om uw gewas optimaal te beschermen. Voor gewasbescherming kunt u ook prima een beroep doen op spuitbomen en spuitmasten, zeer betrouwbare en verstelbare apparaten, die standaard zijn geproduceerd van roestvrijstaal.  U kunt prima met deze apparatuur werken om de simpele reden dat u de hoogte verstellen kunt, om zo het wat men noemt optimale spuitbeeld te realiseren. De spuitbomen en de spuitmasten worden ook vaak op maat gemaakt voor grotere bedrijven.

Bestrijdingsmiddelen mogen alleen gebruikt worden als een risicobeoordeling plaats heeft gevonden

Gewasbescherming is dus vaak het aanbrengen van gewasbestrijdingsmiddelen met de genoemde machines. Over de bestrijdingsmiddelen is nog wel eens wat te doen. Ze worden toegepast voor met name de bestrijding van schimmels, insecten en onkruiden en bevatten werkzame stoffen tegen schadelijke organismen. Het gebruik van dergelijke middelen kan risico’s met zich meebrengen voor zowel het milieu als de volksgezondheid. Ook planten en dieren kunnen er schade van ondervinden als niet de juiste middelen gebruikt worden.  Bestrijdingsmiddelen mogen alleen worden verkocht als ze toegelaten zijn. Daarvoor wordt eerst een risicobeoordeling gemaakt en wordt steeds beoordeeld of het  normaal gebruik geen nadelige effecten heeft op milieu en de gezondheid.

Neem een kijkje op Empas.nl voor de verschillende mogelijkheden voor het bestrijden van onkruid.