De tuin zomerklaar maken

4apr - door pm-admin - 0 - Over Tuincentrum

Het lente zonnetje breekt door. Je begint na te denken over alle lekkere warme zomeravonden in de tuin of de gezellig barbecue met vrienden. Alleen wanneer je nu de tuin in stapt, zie je wel duidelijk dat je de hele winter niets met je tuin hebt gedaan. Het is tijd om de tuin zomerklaar te maken en je bent slim en start in het voorjaar. Begin je op tijd, dan geniet je de hele zomer van jouw tuin.

Kijk eens goed naar je tuin

Waarschijnlijk heb je al goed gekeken bij de eerste zonnestraal. De tuin ziet er niet goed uit. Maar start eerst eens met het gazon, planten en de heggen.

Heb je gras? Start dan eerst met maaien. Door het gras in het voorjaar te maaien, oogt jouw tuin direct een stuk frisser. Let wel op dat het niet meer vriest. In juni is het tijd om de kale plekken te bezaaien. Koop wat graszaadjes en laat alle kale plekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als je dit in juni doet, groeit er ook snel weer gras. Daarnaast is het aan te raden om ook het gras te bemesten. Graszaad en bemesting en andere tuinbenodigdheden koop je zelf eenvoudig online.

Start ook aan de heg en andere planten. Het is tijd om deze te snoeien. Verwijder alle dorre takken en kapotte bloemknoppen. Hoewel de meeste mensen denken dat het slim is om dit aan het einde van het seizoen te doen, zoals in de herfst, is de praktijk toch anders. Je beschadigt planten en bloemen met snoeien. Als je snoeit in de zomer, is herstel sneller en de kans op rot kleiner. Natuurlijk moet je geen bloemen snoeien in de bloeiperiode, dat is zonde!

Verwijder alle onkruid

Bij onkruid denk je waarschijnlijk niet aan gezelligheid. Maar jouw planten en bloemen ook niet! Zij vinden een onkruidvrije omgeving veel fijner. Bovendien groeit onkruid harder als het warmer is. Wees er dus op tijd bij en grijp in. Verwijder al het onkruid. Dit is geen leuke klus. Maar één voordeel heb je veel bestrating? Dan mag je het gewoon wegbranden.

Alle troep opruimen

Je kent het wel, een bezem op de grond, her en der lege bloempotten en omgevallen tuinmeubels. Tijd om de troep op te ruimen. Pak een kruiwagen en ga aan de slag. Ruim alles op. Binnen een uur heb je jouw tuin weer troepvrij.

De laatste stap, opfleuren maar!

De laatste stap om jouw tuin zomerklaar te maken, is het leukst. Uiteraard mag je na al dat harde werk ook de tuin gaan opfleuren. Zijn de tuinmeubelen aan vervanging toe? Koop een leuke nieuwe set. Koop wat nieuwe planten en bloemen, zodat jouw tuin weer wat kleur heeft. En dan rest nog maar één ding, eerst de tuin sproeien met water voordat je kunt genieten!