Carbidschieten, hoe werkt het precies?

25apr - door pm-admin - 0 - Over Tuincentrum

Carbidschieten is een traditie in Duitsland, Belgiƫ en Nederland. Het wordt vooral toegepast tijdens nieuwjaar, maar ook tijdens bruiloften. Over het algemeen is carbidschieten veiliger dan traditioneel vuurwerk, gaan de knallen harder en is het een stuk goedkoper. Bovendien is het erg simpel om zelf carbid te schieten. Hoe het precies werkt lees je in dit artikel.

Gigantische explosie

Een explosie door het carbidschieten kun je van ver horen. De knal vindt plaats in de melkbus waardoor carbidschieten over het algemeen als veilig gezien wordt. Wat heb je precies nodig voordat je met carbid schieten kunt beginnen?

  • Melkbus: dit kan een melkbus zijn, maar ook een verfbus, omgebouwde giertank of een lege gasfles.
  • Carbid: dit is wat de explosie veroorzaakt
  • Gasbrander: hiermee steek je het lontje of de bougie aan
  • Deksel of bal: deze druk op je de melkbus.

Op het internet kun je alle benodigdheden aanschaffen. Een webwinkel met voordelige prijzen en goede garantievoorwaarden is melkbusshop.nl. In deze webwinkel vind je alles wat je nodig hebt. Van melkbussen in verschillende formaten tot carbid.

Je maakt het carbid nat waardoor er een chemische reactie ontstaat. In de lege ruimte van de melkbus komt acetyleengas vrij dat met een lontje of een bougie ontstoken wordt. Het resultaat is een dreunende knal die overal te horen is. Zodra water in aanraking komt met carbid ontstaat er een chemische reactie waarbij het acetyleengas vrij komt. Zodra dit gas in aanraking komt met vuur ontstaat er een explosie.

Is het veilig?

Carbidschieten is over het algemeen veilig. Het is belangrijk dat je uit de buurt blijft van de melkbus wanneer je op het punt staat om te schieten. Daarbij is het raadzaam om je oren te beschermen, aangezien de decibels behoorlijk kunnen oplopen. Ga nooit voor de melkbus staan aangezien de deksel van de melkbus of de bal hard kan aankomen. Voordat je begint met carbidschieten is het raadzaam om de regels goed door te nemen. Deze verschillen namelijk per gemeente.