Alles over carbid

27mrt - door pm-admin - 0 - Over Tuincentrum

Carbid werd eigenlijk toevallig in 1892 ontdekt door Thomas Leopold Wilson, een Canadese uitvinder. Hij zocht een goedkope manier om aluminium te maken en hij zocht dat in een mengsel van cokes (koolstof) en calciumoxide en dit tot 2000 graden Celsius te versmelten. Op het moment dat de oven afgetapt was en dit materiaal in het water werd gegooid om af te koelen, kwam er een licht ontvlambaar gas vrij, acetyleen genoemd. Eenmaal afgekoeld werd een grote brok steen teruggevonden: Calciumcarbide.

Vooral gebruikt als verlichting
Enige tijd later werd dit gebruikt in lampen nadat het eerst met lucht gemengd was voor de ontsteking. Vooral voor verlichting op fietsen werd het gebruikt. In een lamp met carbid zat destijds een waterreservoir en door de juiste afstelling, iets dat uiterste precisie vergde, druppelde er water op het carbid en ontstond ethyn. Dit werd vervolgens met een vlam verbrandt. Vervolgens bleek het geproduceerde licht veel helderder dan kaars-verlichting of verlichting met een olielamp, destijds de alternatieven. Nadeel was wel de stank die dit proces opleverde en het feit dat je dus altijd iets vochtigs bij je moest hebben om het licht weer aan te kunnen doen als het uit was gegaan. Ook voor in huis waren er lampen met dit product. Pas na 1945 werd de carbidlamp vervangen door (veel betere en meer praktische) elektrische verlichting.

Om mollen te verjagen
Boeren gebruikten het aanvankelijk om mollen te verjagen. Tegenwoordig worden daar nog slechts kleinere en handigere brokjes voor gebruikt, ook wel mollencarbid genoemd. Daarom ook is carbid opgenomen in de lijst van pesticiden van de Europese Unie. Tegenwoordig kennen we carbid vooral van het carbidschieten op oudejaarsdag. Dit werd in eerste instantie gedaan om de boze geesten weg te jagen, tegenwoordig is het schieten van carbid echter vooral een sociale activiteit en een wedstrijd wie de luidste knallen kan produceren. Als je het in contact brengt met water ontstaat een chemische reactie en komt acetyleengas vrij. Dit zeer explosieve gas zorgt voor de harde ontploffingen die we kennen van 31 december.

Bewaar het luchtdicht en op hoogte
Je kunt het overigens prima voor langere tijd bewaren, mits je het in een dubbele luchtdichte plastic zak verpakt en die zak weer in een afsluitbare emmer of ton verpakt. Die emmer of ton plaats je op een hoger gelegen plek omdat het op de grond vaak te vochtig – en dus te gevaarlijk-  is. Wil je helemaal zekerheid, leg dan vochtvreter bij het carbid.

Nog steeds gebruikt in metaalindustrie en voor het rijpen van fruit
Hoe goed carbid is, ligt aan het gasgehalte in de steenkool en de kwaliteit van het verwerkingsproces; hoe hoger dus het gehalte aan gas, hoe duurder de steenkool. Behalve op oudejaarsdag wordt carbid tegenwoordig voor meer zaken gebruikt. Zo wordt voor autogeen lassen nog steeds acetyleengas gebruikt, al zit dat tegenwoordig in een gasfles. Carbid wordt ook in de metaalindustrie gebruikt met name om ruwijzer te ontzwavelen. Ook om fruit te laten rijpen wordt nog steeds een vorm van carbid toegepast.