Je tuin diervriendelijker maken? Direct toepasbare tips

3dec - door pm-admin - 0 - Over Tuin

Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om hun tuin geheel te betegelen. Met de gedachte dat ze dan een onderhoudsvrije tuin krijgen. Helaas is een onderhoudsvrije tuin niet haalbaar. Iedere tuin, ook betegeld, heeft zo nu en dan onderhoud nodig. 

Want tegels worden bijvoorbeeld vies en er kan bovendien onkruid tussen de voegen gaan groeien. En als je dan bedenkt dat een betegelde tuin niet diervriendelijk is, is het tijd om je tuin diervriendelijker te maken. Maar hoe doe je dat? Lees verder en je weet het.

Zorg voor voldoende beplanting

Groen vormt de basis van een diervriendelijke tuin. Dus zorg voor voldoende beplanting. Niet alleen insecten, vlinders en bijen vinden dat fijn. Ook egels vinden het heerlijk om zich tussen het groen te verstoppen. 

Sterker nog, groen zorgt voor een gezondere bodem. Zo zijn afgevallen bladeren voedsel voor insecten, zijn de insecten voedsel voor vogels en zijn de uitwerpselen van insecten meststoffen voor de beplanting. En zo vormt groen een belangrijke basis voor een diervriendelijke tuin.

Beplanting en diversiteit

Een belangrijk aandachtspunt met betrekking tot de beplanting is diversiteit. Zorg bijvoorbeeld voor planten die nectar geven, zodat je de bijenstand op peil blijft. En waardplanten zijn belangrijk voor vlinders om hun eitjes op te leggen. Door de juiste mix van beplanting te kiezen kun je allerlei dieren van dienst zijn. Een professionele hovenier kan je hierover adviseren.

Ruim afgevallen bladeren niet gelijk op

Zoals we net al aangaven hebben bladeren een belangrijke functie voor het tuinleven. Zo vormen ze bescherming voor je planten. In de winter bieden ze namelijk natuurlijk isolatie aan je planten. En Egels vinden het heerlijk om onder een hoop bladeren te schuilen als het vriest. 

De enige uitzondering is het gazon. Daar moet je de afgevallen bladeren niet op laten liggen. Anders krijgt het gras onvoldoende licht en lucht en kan het gaan rotten. Het gevolg zijn kale plekken in je gazon. Dat zou zijn!

Zorg voor een waterbron

Met water kunnen vogels hun dorst lessen, trek je kikkers naar je tuin die ongewenste insecten eten en kunnen muggen zicht voorplanten. Dat laatste wil je natuurlijk niet en kun je ook eenvoudig voorkomen door een luchtpompje in je waterbron te leggen. 

Een waterbron kan een grote vijver zijn, maar je kunt ook een grote emmer ingraven als je het kleinschaliger wilt houden. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden is dat egels het water uit kunnen klimmen. Het komt soms voor dat egels in het water vallen en onnodig verdrinken.

Leg een stuk dood hout neer

Dood hout is een magneet voor veel insecten. Denk aan kevers, wormen, pissebedden en mieren. De laveren van insecten leven dan dood hout en eenmaal uitgekomen vormen de insecten voedsel voor spinnen en vogels. Hout is dus een belangrijk onderdeel van een diervriendelijke tuin, zelfs als het dood is.

Tuinontwerp voor een diervriendelijke tuin

Zoals je hebt kunnen lezen kun je je tuin op tal van manieren diervriendelijk maken. Maar om het geheel een mooie uitstraling te geven is het aan te raden om een tuinontwerp op maat te maken. Op die manier geef je alle elementen van je tuin voldoende ruimte en is het niet alleen voor de natuur, maar ook voor jou genieten geblazen­čśŐ.